De beste plugins voor jouw website in 2023

Deel post

Gratis of betaald?

Wanneer je een website met WordPress maakt heb je te maken gehad met plugins. Plugins helpen je om zonder code bepaalde functies aan jouw website toe te voegen. Het is van belang dat je dan gebruikt maakt van plugins maar het is nog belangrijker dat je gebruik maakt van goede plugins.

Waar moet je opletten wanneer je een plugin download en installeert?

  • Bekijk de schermafbeeldingen van de plugin, deze zeggen veel over plugin. De goede plugins investeren tijd en in moeite in goede afbeeldingen en hebben duidelijke schermafbeeldingen waaruit je kunt opmaken of de plugin is waar je naar opzoek bent. 
  • Lees de reviews: niet alleen de negatieve maar ook de positieve review. Kijk naar de tijd en datum wanneer de reviews zijn geplaatst. Gaat het bijvoorbeeld om een plugin die 2 jaar op de markt is en de slechte reviews zijn van bijna 2 jaar geleden. Dan is het geen probleem want aan het begin krijg je slechte reviews. Maar zijn de slechte reviews recentelijk en je ziet vaker dezelfde probleem  terugkomen, dan kun je waarschijnlijk beter een andere plugin zoeken.
  • Kijk naar aantal downloads. Het zegt niet alles maar wel veel over de plugin. 

Yoast | WordPress plugin voor SEO

Om vindbaar te worden kun je gebruikmaken van verschillende middelen en plugins zijn een van de mogelijkheden. Als je zoekt naar SEO plugin zul je honderden vinden. Wij maken graag gebruik van Yoast SEO plugin. Het werkt snel, slim en stabiel. 

Voor organisch vindbaarheid kun je gebruikmaken van Keywords of trefwoorden waarop je gevonden wilt worden. De plugin verteld jou hoe goed je Keyword scoort. Je werkt de stappen af en je website wordt vanzelf beter vindbaar. 

Yoast kan daarnaast interne en externe links tellen en ook het aanmaken van XML-sitemaps is een handige functie.

Tot slot kun je ook de afbeelding instellen die social media weergeeft als je een link van de pagina deelt. Je kunt dit doen voor de hele website of specifiek per pagina en artikel.

WP Rocket & WP Fastest cache | WordPress voor website snelheid

Wanneer je website goed vindbaar is en de bezoekers beginnen te komen wil je ze niet wegjagen. De meeste klanten klikken gelijk weg wanneer laadtijd van je website te lang is. 

Voorkom weglopers door ook aandacht te besteden aan de snelheid van je website. Dit kun je wederom op verschillende manieren doen. Er is niet een waarheid. Je kunt ook gebruikmaken van plugins om je website sneller te maken. Je kunt veel plugins vinden om je website te versnellen. Dit kunt je betaald en gratis doen. Beide hebben voor en nadelen.  

Je hebt vast wel eens gehoord dat de snelheid van een website belangrijk is. Hoe langer je bezoekers moeten wachten op de informatie die ze zochten, hoe groter de kans dat ze de website verlaten en ergens anders verder kijken. Dit leren de statistieken ons:

– 40 % van bezoekers gaat weg als het laden van de site langer duurt dan 3 seconden
– 46 % komt nooit meer terug
– Elke seconde daalt de conversie bovendien met ruim 4 procent
– en daalt de klanttevredenheid met 16 %

Een gemiddelde website heeft op een mobiel apparaat ruim 15 seconden nodig om te laden. Hoeveel bezoekers houd je over, denk je? 

Gelukkig valt daar iets aan te doen. De betaalde caching plugin WP Rocket zorgt dat je website veel sneller wordt weergegeven. De plugin verkleint de omvang van je pagina’s, waardoor ze sneller laden. 

Het mooie van deze plugin vind ik dat je er maar weinig aan in hoeft te stellen. Dat maakt het makkelijk in gebruik. Inschakelen en klaar. Zo wordt je website sneller zonder al te veel moeite.

Wil je meer controle? Dan kun je als alternatief voor WP Rocket de gratis plugin WP Fastest Cache gebruiken. 

Elementor & Elementor PRO | Page builder

Een WordPress website wordt opgebouwd uit drie basis-elementen: content, styling en functionaliteit. Content valt onder de ‘core’ van WordPress. Met thema’s voeg je styling toe en plugins zorgen voor functionaliteit.

Bij veel betaalde thema’s zien we dat functionaliteiten ook aan die thema’s zijn toegevoegd. Sliders en andere functies zijn dan ingebakken in het opties-menu van het thema. Dat is eigenlijk onwenselijk. Als je van thema wisselt, ben je meteen alle functionaliteit kwijt.

Andersom is ook mogelijk; plugins die voor de styling zorgen. Dit zijn de zogenoemde page builders. Dit is logischer. De meest populaire page builder voor WordPress is Elementor.

Met deze plugin kun je elementen zoals tekst, afbeeldingen, knoppen en formulieren eenvoudig naar je pagina slepen. Een website maken wordt zo veel makkelijker. Je bent minder tijd kwijt en het geeft je meer vrijheid dan de vooraf bedachte opmaak van een thema.

Elementor werkt met de meeste thema’s goed samen. Als ik dan toch een paar tips voor goede thema’s mag geven, zijn het deze:

– Astra
– GeneratePress
– Page Builder Framework
– Hello Elementor (bedoeld voor Elementor Pro)

Lees meer blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wij sturen aantal keren per jaar tip en trick om je website beter, sneller en mooier te maken...