Met deze 15 tips maak je WordPress website sneller!

Deel post

Het optimaliseren van je WordPress website is essentieel voor zowel de gebruikerservaring als de zoekmachineprestaties. In deze blog delen we tips over hoe je jouw WordPress website kunt optimaliseren voor betere snelheid, prestaties en gebruikerservaring. Laten we beginnen!

 1. Kies een betrouwbare webhost Een goede webhost speelt een cruciale rol bij het optimaliseren van je website. Kies een betrouwbare webhost met uitstekende prestaties en uptime, zoals SiteGround of Kinsta.
 2. Gebruik een lichtgewicht thema Zware thema’s kunnen je website vertragen. Kies een lichtgewicht en snel thema, zoals Astra of GeneratePress.
 3. Installeer een caching-plugin Een caching-plugin kan de laadtijd van je website aanzienlijk verkorten. Enkele populaire caching-plugins zijn WP Rocket en W3 Total Cache.
 4. Optimaliseer afbeeldingen Gecomprimeerde afbeeldingen zorgen voor snellere laadtijden. Gebruik een plugin zoals Imagify of ShortPixel om afbeeldingen automatisch te comprimeren.
 5. Gebruik een Content Delivery Network (CDN) Een CDN helpt bij het versnellen van je website door bestanden van dichtbij gelegen servers aan je bezoekers te leveren. Bekende CDN-providers zijn Cloudflare en KeyCDN.
 6. Minimaliseer het aantal plugins Te veel plugins kunnen de prestaties van je website beïnvloeden. Verwijder onnodige plugins en behoud alleen de essentiële.
 7. Optimaliseer je database Het optimaliseren van je database kan je website sneller maken. Plugins zoals WP-Optimize en Advanced Database Cleaner kunnen hierbij helpen.
 8. Gebruik lazy loading voor afbeeldingen en video’s Lazy loading zorgt ervoor dat media-elementen pas worden geladen wanneer ze in beeld komen. Dit kan de laadtijd aanzienlijk verbeteren. Gebruik plugins zoals a3 Lazy Load of Lazy Load by WP Rocket.
 9. Optimaliseer je CSS en JavaScript Het verkleinen en samenvoegen van CSS- en JavaScript-bestanden kan je website sneller maken. Gebruik plugins zoals Autoptimize of Asset CleanUp voor deze taak.
 10. Zorg voor een mobielvriendelijk ontwerp Een mobielvriendelijk ontwerp zorgt voor een betere gebruikerservaring op mobiele apparaten. Gebruik (Google’s Mobile-Friendly Test) om te controleren of je website mobielvriendelijk is en eventuele problemen op te lossen.
 11. Verbeter de interne linkstructuur Een goede interne linkstructuur helpt bezoekers en zoekmachines om gemakkelijk door je website te navigeren. Maak gebruik van relevante ankerteksten en zorg voor een logische, hiërarchische structuur.
 12. Optimaliseer de laadtijd van lettertypen Webfonts kunnen invloed hebben op de laadtijd van je website. Optimaliseer lettertypen door alleen de benodigde lettertypestijlen en -gewichten te laden. Overweeg ook het gebruik van systeemlettertypen of Google Fonts, zoals Roboto of Open Sans.
 13. Update je WordPress-versie en plugins Het regelmatig updaten van WordPress en plugins zorgt voor betere prestaties en beveiliging. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versies van je software gebruikt.
 14. Voer regelmatig snelheidstests uit Het monitoren van je websiteprestaties helpt je om eventuele problemen op te sporen en op te lossen. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix om de snelheid van je website te testen.
 15. Implementeer schema markup Schema markup helpt zoekmachines om de inhoud van je website beter te begrijpen, wat kan leiden tot betere zoekresultaten. Gebruik plugins zoals Schema Pro of All In One Schema Rich Snippets om schema markup toe te voegen.
 16. Conclusie: Het optimaliseren van je WordPress website is een continu proces. Door de bovenstaande tips te volgen en regelmatig je websiteprestaties te controleren, kun je de snelheid, prestaties en gebruikerservaring van je website aanzienlijk verbeteren. Hierdoor zullen zowel je bezoekers als zoekmachines je website meer waarderen.

Lees meer blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wij sturen aantal keren per jaar tip en trick om je website beter, sneller en mooier te maken...